tisdag 14 december 2010

Spara och slösa

Idag var det så dags för finalen på Karolinas affärsprojekt. Idag skulle alla femmor sälja sina varor. Karolinas grupp/företag har tillverka halsband, armband, nyckelringar och hårband. Sedan har de räknat på inköpskostnaden, arbetskostnad och lagt på marginal. Satt upp reklam i skolan. I dag kunde alla upp till klass 5 komma och köpa. Det fanns godis, hembakta bullor och kakor, pennor och mycket annat. Överskottet av försäljningen går sedan till den skolan för "underprivileged" barn som finns ute vid Indus. Alla barn fick max ha med sig 100 rupies. Både Karolina och Alexander hade med sig 100 rupies var. Dessa pengar växlades sedan till kuponger för att inte barnen skulle stjäla av varandra. Karolinas grupp sålde alla produkter förutom 4 som blev över. Så ett 50-tal sålda. Bra jobbat! Alexander sa i morse att han skulle köpa en julklapp till mormor! Någon julklapp blev det inte utan han hade köpt godis och chips för 100 rupies! Karolina hade inte hunnit gå runt och handla något utan hade sina 100 rupies med sig hem! Så olika de är SPARA och SLÖSA!!!

Själv var jag på lite julklappsshopping inne i city. Hade en upplagd rutt som faktiskt fungerade idag. Hittade allt jag tänkt och lite därtill. Att gå på gatorna runt Commercial street är bland det roligaste jag vet nu. I dessa små enkla affärer hittar man så mycket roligt och billigt. Hittade till exempel jättefina förkläden för 70 rupies (11kr), fina julkökshandukar för 40 rupies (6,50kr)-varav den ena får fungera som julduk på bordet på terassen. Och nu finns det julsaker överallt, det är glitter, granar och mycket tingel-tangel! De gillar verkligen totalknäppa adventsstjärnor. Köpte en indisk variant med indiska gudar idag. Snacka crossover! De kostar drygt 10 kr!Ska köpa några till knäppa och lägga på lager...

Karolina orkade inte hela skoldagen utan ringde mig vid strax efter ett. Då var hon helt slut efter att ha hostat, haft lite feber, sålt alla sina saker i solskenet, inte fått någon lunch och inget vatten. Vattnet är jag skyldig till, första dagen på hela hösten som jag glömt lägga i vattenflaskan. Men att de inte får någon lunch förrän efter sin försäljning vid 13.30 är bara katastrof. Och när de kommer till matsalen fanns bara lite ris kvar! Karolinas sockernivå var antagligen lägre än ankelnivå efter att ha ätit frukust strax efter 7 och sedan inte fått mat förrän 13.30! Förstår inte riktigt hur de tänker. Kunde de inte fått lite mat innan de satte igång sin försäljning? Ramesh tog en genväg och vi nådde skolan på 45 minuter från city. Hade vi åkte vanliga vägen förbi Palm Meadows kunde de mycket väl tagit 1 och en halv timma. Skönt att det gick så snabbt! Karolina hostar vidare och har nog lite feber. Blir nog till att vila imorgon!!! Borde nog ha vilat idag också men hon ville så gärna vara med och sälja sina alster!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar