måndag 22 augusti 2011

Första dagen...

...på nya jobbet, volontärjobbet på skolan i slummen i Coxtown var det idag. Varje måndag under hela hösten ska vi undervisa en fyra och en åtta i bild. Lite nervös var jag allt imorse! Hur skulle det gå om vi inte kunde kommunicera med dem?


(I de här skjulen bor många av eleverna)

Det visade sig inte vara något problem alls. Åttonde klassarna kunde mycket bra engelska och fjärdeklassarna litegrann samtidigt som de mindre hade en lärare med sig.


(Klassrummet)

I salen högst upp på fjärde våningen finns 10 djupa lådor med material. Vi fick de uppmärkta nycklarna dit, bara det att lådorna var inte uppmärkta så det tog oss nog 20 minuter att få upp alla lådorna. Men nu har F och jag märkt upp dem med nummer som vi hoppas sitter kvar till nästa gång!

Åttorna kom inte på utsatt tid, så efter en stund gick vi ner och hämtade dem. De såg väldigt små ut för att vara åttor (Skulle säga 5:or eller 6:or i Sverige).

Fina i håret som alla indisk flickor med blanka flätor och röda rosetter. De flesta med skoluniform och men några utan och de flesta var hela och rena. Speciellt bland de äldre barnen, de yngre hade lite trasigare kläder och några pojkar saknade skor!

Uppfostrat gick de och satte sig vid borden. Killarna vid ett bord och tjejerna vid ett annat. Vi bestämde att om allt gick bra så fick de sitta så istället för att blanda upp dem. Dagens planerade uppgift var ett självporträtt med sitt namn för att sätta fast på deras påsar. En del, speciellt några killar, var väldigt drivna i sitt teckande. Med mycket detaljer. Roligast var kanske att killarna ritade "playboy"-kaniner på sina tröjor och Nike-svettband och även tatueringar på armarna. Tjejerna var inte riktigt så drivna. Ingen ritade skolkläderna, det blev färgglada kläder, orange, cerise och gula. Tjejerna ritade heller inte sina vackra flätor utan bara en kort page. Kanske ser de inte sina flätor när de hänger bakåt? Lite rött läppstift och örhängen ritade de också.Könsmönster! En tjej ritade en indisk flagga på sin tröja och en indisk flagga bredvid. På pappret skrev hon också "jag älskar den indiska flaggan". Hade det varit en svensk tjej i 8:an förmodar jag att hon hade skrivit "jag älskar Justin Bieber!")

Fyrorna fick göra samma sak, det gick lite snabbare, de suddade lite mer och det blev lite mindre detaljer. Men glada över sina alster var de. Att de dessutom fick rita en teckning fritt som de fick hem gladde dem otroligt. Flera ritade skolbussar (fast de gick till skolan, kanske en önskan om att få åka skolbuss)



Barnen vill hela tiden stämma av att de gör rätt och att man tycker det är bra. De såg så lyckliga ut när man sa det var bra. De vinkade glatt när lektionerna var slut! Jag hoppas med detta jobb kunna glädja de riktigt fattiga barnen. Och lyckas vi glädja några känner jag att mitt mål är nått. Om de dessutom lär sig något också så är det en bonus. Vi har i vår planering satsat på att de ska göra färgglada saker som kanske kan lysa upp lite i deras hem.












(Tack till F för de fina bilderna. Min kamera var med men saknade batteri!)

Karolina har också gjort volontär-arbete idag. De ska 2 timmar varje måndag åka till ett barnhem och ta hand om ett barn. Karolina och W ska ta hand om en 10-årig flicka. De ska leka och lära henne olika saker. Karolina var väldigt nöjd med detta. Kanske skriver hon mer om det på sin blogg: http://karolinaibangalore.blogspot.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar