torsdag 21 april 2011

Kemisten Alexander

Idag var det dags för Alexanders "science exhibition" i skolan. De skulle visa för oss föräldrar vad de lärt sig i naturvetenskap. 2:an där Alexander går har jobbat med kemiska experiment. När jag kom till klassrummet satt alla barnen så fint i sina formella skolkläderna vid var sitt bord med sina experiment framför sig. Förväntansfulla och lite nervösa. Som jag skrev tidigare så kokade jag syraindikator av rödkål åt Alexander och idag var det så dags för Alexander och hans kompis att visa experiment med den. De hade gjort en stor poster också som de presenterade. Alla grupper fick i tur och ordning presentera sina experiment, en gjorde paneerost av varm mjölk och vinäger, en annan färgade vita blommor röda och blå med färgämne i vattnet, en grupp gjorde kolsyra i en vulkan, en visade hur jäst fungerar och Alexander och hans kompis visade vad som hände när de hällde syraindikator i olika vätskor. Alexander var lite nervös men kunde sina texter bra och visade de olika experimenten. En trevlig övning tycker jag. Kanske blir det en liten kemist av Alexander?
Jag sprang på Alexanders ESL (engelska som andraspråk)-lärare som var så nöjd med Alexander och tyckte bara han behövde träna på att läsa LÅNGSAMMARE och skriva lite finare. Men det är ju inget som kräver ESL egentligen. Skönt att de nu kan engelska så bra att de klarar sig utan ESL. För Karolinas del (och troligen även Alexander) så innebär det att de istället får läsa Spanska i höst. Vilket i allafall Karolina längtar efter. Efter så många år i Spanien, där vi tränat mycket på innehållsdeklarationerna på maten, så är Karolina väldigt intresserad av att börja lära sig Spanska. Alexander vill nog egentligen läsa Hindi istället.

Även i eftermiddag mulnade det på och blev alldeles svart på himlen vilket resulterade i åska och störtregn. I flera timmar har det nu vräkt ner regn och åskat. På baksidan av vårt hus står det säkert 10 cm vatten nu. Vi tände ljus på terassen och satte oss en stund och lyssnade på regnet som forsade från taket och tittade på blixtarna. Riktigt mysigt!

Ikväll skrattade vi så tårarna sprutade åt "Cirkus Tårtan", en cirkusföreställning på Karolinas dagis när hon var 3 år. Karolina var cirkusprinsessa och dansade runt i prinsessklänning och hoppade studsmatta. Att se K och lilla L vara hästar och E Indisk elefant var såååå kul!

Tack vare I så hade vi ett svenskt påskägg med svenskt lösgodis som vi ikväll delade "broderligt" när vi tittade på finalen i Sveriges Mästerkock! Inte mycket till påsk! Men väldigt Svenskt!
Glad Påsk till er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar