måndag 20 februari 2012

Hampi

Så blev den då äntligen av. Resan till Hampi som vi tänkt länge på och planerat länge. Tror det var redan före/efter sommaren som jag och N började prata om att åka dit tillsammans. Och jag är verkligen glad att resan blev av. Mycket sevärt! Mycket vackert! Mycket intressant! Och mycket trevligt!

Klockan 06.00 åkte vi iväg för att hinna genom city innan rusningen börjar. Vi gjorde ett kort stopp på vägen för att äta medhavda äggmackor, pannkakor och kanelbullar. Och efter 7 timmar var vi så framme! Stora delar av vägen var bra men en lång sträcka smalt och med massor av lastbilar. 
Eftersom familjen Z skulle åka lite senare så softade vi vid poolen på eftermiddagen. Skönt! 

Hampi hade sin storhetstid som huvudstad mellan 1200-talet till 1500-talet då det mesta tyvärr förstördes. Hampi bestod av en religiös del och en kunglig del. I den religiösa delen fanns mängder av tempel till olika hinduiska gudar. Framför varje tempel fanns en lång bazaar, där guld och diamanter hade sålts. Nu såldes det med turistsaker, människor bodde i de "små båsen" eller var det bara pelarna kvar. 

Hampis natur var enormt vacker med alla granitblock uppe på bergen där templen byggts. Eftersom Hampi ligger lågt är det också väldigt bördigt. Efter monsunen är det mycket vatten i floden och det svämmar ofta över. Vilket vi såg bilder på. Förstod då bättre varför Karolinas skolresa blev inställd hösten 2010 på grund av översvämning. Väldigt grönt var det med banan-plantage och kokosnötsträd (palmer!)

Vi hade en guide med oss hela dagen. Som var lagom diskret och berättade en del intressanta saker. Ibland försökte han också fånga barnens intresse genom att visa någon detalj. Roligt var att våra chaufförer följde med oss på guideningen nästan hela dagen. Det var vid ett tillfälle när vi skulle promenera ganska långt mellan olika tempel som de gick tillbaka och tog bilen för att sedan kunna hämta oss på sista templet. Hela området är 29 km2! Mycket större än jag trodde.

Efter 4 och en halv timmas sightseeing bland berg och tempel var det äntligen dags för lunch. Guiden tog oss till ett mysigt ställe, "Under the mango tree", där vi samsades med en mängd "backpackers" på cementplatåerna ned mot floden. Borden var av sten och man satt direkt på golvet. Första gången som vi varit på en typen av restaurang. God mat. Karolina blev förtjust i deras bananjuice!

Efter lunch körde vi hem tjejerna i en bil till hotellet så de kunde bada. Vi andra fortsatte med den kungliga delen av Hampi, resterna av de olika palatsen och ytterligare något tempel innan vi framåt fem tyckte att vi nog hade fått nog.

Vi såg allt vi hade tänkt och mer därtill på en dag! "Turbo-turism" på hög nivå! Vi har "bockat" av allt i guide-boken och lite till! Fick se de ljus-fenomen som de upptäckte i ett tempel på senare år. Genomtänkt eller bara en tillfällighet? Ja, det vet man inte?

Igår så blev det bara att åka samma väg tillbaka. Strax före sex igår kväll var vi hemma igen. Lite yra och skumpiga efter den långa bilresan. Men mycket glad över den trevliga och intressanta helgen.


Här fick Kipling inspiration till "Djungelboken". Och visst ser ni scenerna framför er?














  






Utsikt från "Under the mango tree"

Vegetariska "momos"

Efterrätterna har kommit in!







Parkeringsgarage för elefanterna!



 Idag var det helgdag. Shivas helgdag. Och ledig dag för ABB och Fredrik (och många andra). Skolan som vanligt för Karolina och Alexander. Vi bestämde oss för att åka och spela golf på Eagleton tillsammans med lite annat ABB-folk. Vi körde först ut Karolina och Alexander till skolan eftersom Karolina skulle ha sin maskin med sig för demonstration. Många delar och uppblåsta ballonger skulle med. Tack vare att det var helgdag gick det rekordsnabbt till Eagleton. 1 timma och 30 minuter och det med stopp på skolan! Ja, tack! Fler helgdagar då folk håller sig inne! Fredrik spelade superbra och jag min bästa runda på Eagleton. Sommaren är här! 35 grader idag. En trevlig dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar