lördag 16 oktober 2010

Full fart

Här är det full fart från morgon till sen kväll! Så därför har det inte blivit något blogginlägg sedan i onsdags.


(utanför postkontoret)

I torsdags var vi på postkontoret och köpte frimärken till lite vykort. Jag skrev ju om postkontoret när jag brevröstade. Enkelt och lite undanskymt i fattiga kvarter ligger det. Denna gång en hel de folk som var där. När man köpt sina frimärken ska de klistras på korten, de är inte klistermärken som i Sverige, inte heller med lim att blöta upp som tidigare i Sverige utan bara papper som man ska limma på. På ett litet bord står limmet och en ihoprullad pappersbit får tjäna som pensel. Lite primitivt helt klart!
På eftermiddagen var mamma och jag på pedikyr så nu är vi fina om fötterna! Nästa vecka får det bli manikyr! När vi var i salongen förberedde de Pooja, en högtid där man välsignar all utrustning som tjänar en. Så i salongen skulle all utrustning välsignas för att förtsätta att tjäna dem väl (inbringa pengar). De tvättade allt och förberedde en mängd vackra blommor.



Igår åkte vi in till centrum till Russel Market, en stor frukt-, grönsaks- och blomstermarknad i den muslimska delen av Bangalore. När Ramesh släppte av oss så sa han " Mam, du vet väl att det är smutsigt därinne". Jo det visste jag, har ju varit där en gång tidigare. Frukten och grönsakerna ligger så otroligt fint upplagt. Jag fick syn på Mango (har inte sett det på ett tag eftersom det INTE är mangosäsong). Försäljaren ville ha 250 rupies per kg. Flr dyrt tyckte jag. 200 sa han sen. Nja kände att det var lite för mycket och gick därifrån. Men på väg ut ligger blomsterstånden och fick då lust att testa att pruta. Valde ut några vacka papegojblommor och frågade vad de kostade. 150 rupies. Bestämde mig då för att säga 75. Han gick ner till 130, 75 sa jag igen, han pratade sedan med chefen som gick med på 80 rupies. Ganska OK tror jag. Så nästa gång jag handlar där ska jag vara lite mer aggresiv i mitt prutande och säga hälften.
För att visa kontrasterna åkte vi sedan till Leela Palace, det kanske lyxigaste hotellet och tillhörande galleria.

På kvällen hade vi lite invigning av vår terass, med några vänner här! Och efter lite dricka och tilltugg gick vi allesammans till klubben och åt en god middag.

Idag var det så dags för vår Pooja, att välsigna bilen. Ramesh hade tillsammans med vänners chaufför fått i uppdrag att inhandla allt som behövdes för denna händelse. Han hade varit här tidigt för att tvätta bilen. Bilen målades på flera ställen med 3 vita streck som ska symbolisera 3 gudar, en blomgirlang fästes på motorhuven, frukt las i fat som offergåva, rökelse tändes (gick runt bilen med detta), kokosnöt kastades, en med mynt och rödfärg (blod) fylld pumpa kastades, paraffin tändes i ett fat och man skulle ta över och mot ansiktet 3 gånger. Samtidigt som allt detta gjordes så skulle det pinglas i en klocka. Till slut la de en lime framför varje däck som skulle köras över. Så nu är bilen ordentligt välsignad.
Under tiden de jobbade med detta blev vi inbjudna till Inger och Lars Indiska grannar som ville visa oss alla de dockor (av gudar) man plockar fram under Dasra-högtiden (9 dagar). Alla var uppställda i en uppbyggd trappa. Offergåvor stod framför. De hade även lagt fram skolböcker som de välsignat (för att studierna ska gå bra) med blommor.

(bilarna och motorcykeln färdigvälsignade och färdiga att köra över limefrukterna)

Fantastiskt kul att vara med om denna högtid! Och även om Alexander stod en bit ifrån när de kastade kokosnöten och pumpan tyckte han också att det var jättekul.

Sedan bar det av in till city och efter lunch så besökte vi Bangalore Palace. Ett palats byggt i samma stil som Windsor i England och där Maharadjorna från Mysore bott. Spännande att se alla bilder från elefant och tiger-jakt under 1900-talet och även uppstoppade elefant-fötter, elefantsnabel och elefanthuvud. Lite makabert men jättekul att se. Helt klart värt ett besök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar