onsdag 20 oktober 2010

Get home this Diwali

Coca Cola-reklam och Coca-cola lastbilar har börjat dyka upp lite varstans. Med samma budskap som i Sverige inför julen. "There’s no place like home for Diwali. Now get Coke to send you there in style. So, what are you waiting for? Start your journey now."

cokediwali.in

Här ska Coca-Cola alltså få Indierna att byta sina traditionella drycker till den indiska maten på samma sätt som man hemma i Sverige försöker få oss att överge Julmusten till jul!

"Diwali (deepavali) är en större hinduisk religiös ljusfest, som firas till minne av guden Ramas återvändande från exil. Motsvarar Nyår.

Diwali är ljusets högtid och den pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden kartika. Högtiden infaller i slutet av oktober eller början av november och är en av Indiens viktigaste högtider.

Man firar Ramas återkomst efter att han har levt i exil i 14 år med sin fru Sita. Alla invånare tände ljus över hela staden för att visa att man välkomnade Rama hem till Ayodhya. Det är en dag då man ska känna glädje och vara snälla mot varandra. Man ska bli av med sin vrede och svartsjuka.

Hela huset och gården täcks av massor av ljus. Man lägger tända ljus i sjöar och floder. Ett välkänt exempel är den heliga floden Ganges. Inte bara husen tänds utan andra byggnader såsom affärer och tempel. Släktingar hälsar på varandra där det delas med sig av presenter och olika maträtter serveras. Och tillsammans sjunger och dansar man. För att driva bort onda andar tänder man fyrverkerier.

Dessa ljus som läggs ut symboliserar kunskap och upplysning. Hela Indien lyser bokstavligen upp under denna pågående högtid. När första dagen av Diwali är över låter man lamporna lysa hela natten."

Efter att ha läst detta på Wikipedia så förstår jag varför Mary frågade om jag bara köpt 4 Diwali -ljus! Vi kommer att vara i Kerala delar av Diwali men hemma sista dagarna. Får nog köpa till några ljus. Kanske ser lite fattigt ut med bara 4!

Idag har vi tagit det ganska lugnt och låg vid poolen och solade och badade på förmiddagen. Riktigt varmt idag. Säkert upp mot 30 C. Skönt att inte åka så mycket bil idag. Vi har åkt in till city nästan varje dag och imorgon bär det av till först Mysore och på lördag till Kabini där vi ska titta på elefanter och hoppas också få se en tiger.

Nu går ytterligare en indisk liten pojke omkring i ett par avlagda skor från oss! Alexanders skor gick sönder häromdagen och Mary fick med dem hem till sin brors andra pojke. Han som blev utan när de fick Karolinas cerisa skor för någon vecka sedan. Han hade blivit jätteglad. Och dessa passar ju dessutom en liten kille!

Idag tänker vi på Åsa N som fyller 40 år idag! Och känner fortfarande skräcken i magen när vi flög över vågorna på väg till Vinga på försommaren och minns den otroligt trevliga festen. Hoppas att du får en jättebra födelsedag! (Vi är glada att ni hade festen i förtid så vi inte missade den!) Kramar från oss alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar