måndag 25 oktober 2010

Utflykt till palats och djungel

Avfärden gick vid 6.30 i fredags morse med destination Mysore. Där vi var för ca 1 månad sedan. Första stopp blev Tipo Sultans sommarpalats. Ett enkelt träpalats men mycket vackert. Karolina gillar det verkligen! Våra äggmackor intogs till frukost när vi kom fram.

Därifrån åkte vi in i staden som ligger innanför den fallna ringmuren och tittade på både moske och tempel som byggts av Tipo Sultan. Här fanns även platsen där han dog. Tipo Sultan fightades mot engelmännen och vann en gång för att sedan förlora Indien till dem igen.

Efter detta intog vi en god indisk buffe-lunch på Hotel Royal Orchid Metropole i Mysore.Mätta och belåtna åkte vi sedan vidare till Mysore Palace. Förvånade blev vi i guldrummet när guldtronen stod kvar sedan Dasara-festivalen veckan innan. Kändes fantastiskt att få se den. 2 vakter med stora bössor bevakade den!
Därifrån åkte vi sedan till sandelträ-fabriken där de gör elefanter och intartsia-tavlor av sandelträ. Vi är ju väldigt sugna på några riktigt stora träelefanter. Försäljarens utgångspris var 22000 rupies. På tok för dyrt tyckte vi eftersom vi vill ha 2. När vi gick ut var slutbudet från henne 2 stora elefanter för 20000 rupies TILLSAMMANS. Prutmån finnes helt klart. Det blev ingen elefantaffär idag heller eftersom de inte var exakt som jag tänkt mig. Men nu har jag fått lite grepp om vad de kostar, vad man ska betala och hur mycket som man kan pruta!

Sedan åkte vi ut till Brindovan Garden, den vackra trädgården vid dammen där vi skulle bo. Underbart hotell! Jag hade bokat rum med balkong ut mot trädgården. Fantastiskt fina rum med underbar säng med sänghimmel! Lite bubbel för att fira morfar lite i förskott blev det ute på balkongen när det skymde. Sedan blev det lite god indisk mat till middag i restaurangen. Efter en god natts sömn i den underbara sängen blev det frukost. Vi har vant oss vid den indiska maten också till frukost på hotell vilket gör hotellfrukosten lite roligare! Sedan bar det av till Kabini. Dock blev vi lite försenade eftersom det låg en jättespindel på Alexanders plats i bilen när han skulle sätta sig! Hela hotellets vaktstyrka försökte fånga den utan resultat. Ramesh hävdade att det var en ofarlig spindel så det blev att sätta sig i bilen och åka trots att den stora spindeln fanns i bilen. Den var nog närmare 10 cm stor!

Drygt 2 timmar tog det att köra till Kabini. Verkligen svårt att beskriva hur vackert det var när risfält och Kokospalmer övergick till bomullsodlingar, odlingar av ingefära och gurkmeja. Hur byarna blev mindre och mindre och vägen mindre och mindre och sämre och sämre. Hur vi skumpade fram den sista biten till Kabini River Lodge! Kabini River Lodge är Maharadjornas gamla jaktställe där de jagade elfanter och tigrar fram till 70-talet. Här hade vi hyrt 2 små stugor (som satt i hop) med utsikt över den lilla sjön! Väl framme tog vi en promenad och lyssnade på tystnaden. Det var en tystnad som verkligen är svår att förklara! Indisk lunch serverades i restuarangen. Helt OK mat! Efter lunchen satt vi på vår lilla terass en stund innan det serverades te och vi skulle samla oss införa eftermiddagens safari. Vi fick en egen jeep med plats för oss 6. Resan fram till parkens entre gick genom fantastiskt små byar och odlingar. När vi åkte tillbaka på kvällen hade affärerna levande ljus i de små skjulbutikerna(ingen el här!). Så underbart vackert, så fattigt och så spännande! Skulle vilja gå där och ta massor av kort!

Det första vi såg väl inne i djungeln var en örn som satt och drack, sedan såg vi apor som hoppade i träden, sedan kom höjdpunkten. Guiden fick syn på en ung pojkelefant! När vi tittade nogrannare så fanns 2 tjejelefanter också! Pulsen höjdes betydligt när den ena stod betandes bara 5 meter ifrån oss! En sådan häftig känsla att ha en livslevande vild elefant 5 meter ifrån vår öppna jeep.



Sedan blev det massor av olika hjortar, apor, påfåglar, vildsvin, vildhöns, King Fischer och en hel del annat. Safariet avslutades med att vi såg en annan elefantfamilj, med en liten unge. De skyddade honom från oss och föste bort honom och trumpetade.

Tillbaka efter safarit blev det lite snacks och öl i vår stuga. Roomservice bestod av att en kille gick runt i stugorna och tog upp beställning för att sedan komma tillbaka med dem i en liten korg! De tog 10 kr för en starköl så det får väl anses helt OK.

Kvällen avslutades med middag ute vid "camp fire" under fullmåne!

Tidig väckning blev det med kaffe och te utanför dörren kl 06.00. Dimman låg tät över Lodgen. När vi stod vid våra stugor för att hämtas upp för morgonens safari kom apor hoppandes på vårt tak! Verkligen en kul föreställning!



Underbart att se dimman lätta i djungeln och falla ner som lite regn på jeeptaket. Att se daggen i de stora spindelnäten! Vilken naturupplevelse! Tyvärr inga vilda djur på morgonen. Detta trots att vi såg färskt elefantbajs, tigerspår på vägen och i daggen! Guiden lyssnade på apornas och hjortarnas varningsrop för att försöka lokalisera var tigrarna fanns. 65 tigrar finns i nationalparken. Bästa tiden för safari är under sommaren (mars, april, maj) när det är torrt och man har bättre sikt och djuren kommer fram och dricker. Vi såg massor av hjortar, vildsvin och mycket annat! Sedan fick vi en liten tur på den lilla sjön i en båt. Såg lite fåglar! Har inget direkt intresse för fåglar måste erkännas!

Väl tillbaka på Lodgen smakade utomhusfrukosten (indisk) bra.
Sedan packade vi ihop oss i bilen och Ramesh körde oss tillbaka till Bangalore. En resa på 5 och en halv timma! Trötta och hungriga åt vi sedan en sen lunch på klubben!
Många intryck efter denna helg som är mycket svåra att återge. Måste upplevas!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar