söndag 7 november 2010

God´s own country!



Tillbaka efter 6 underbara dagar i "God´s own country" - Kerala. Ofattbart vackert! Vilka dagar! Vilka "smekmånadsställen" Svårt att beskriva! Allt så vykortslikt! Som om man satt och tittade på en film!



Vi började resan kl. 03.00 i måndagsmorse. En timmas flygning från Bangalore till Kochi. Vi var på resorten i Cherai redan till 8.30 lagom till att äta frukost! De första 4 dagarna tillbringade vi på Cherai Beach resort. I en "sunrise-villa" med terass och utsikt mot Kerala Backwater. Resorten är byggd runt kokosnötslaguner och kanaler och är en dröm. På andra sidan vägen fanns Arabiska havet/sjön! Det blev promenader längs den nästan öde stranden, långa bad i det oerhört varma havet (säkert upp mot 30 grader - tror Karolina badade 3 timmar i sträck en dag!), plockande av eremitkrabbor, siktande av delfiner på långt håll, soluppgång över backwater och solnedgång i Arabiska sjön.

Resorten hade också ett utmärkt Auyrveda-SPA. Jag gjorde avslappningsmassage 2 gånger, en underbar massage som avslutades med 10 minuter ångbad (skåp). Musklerna blev härligt avslappnade och både hår och hud bebislena! Efter att jag provat en gång testade även Fredrik som först var lite skeptisk till att få massage av en man. Men även han tyckte det var en fantastisk massage!

En morgon blev det extra tidig väckning då vi åkte iväg till en "elefant training camp" - där elefanterna tränades för arbete i djungeln. Vi fick vara med om bad i backwater, matning och träning av dem. En fantastisk timma nära tillsammans med elefanterna.

En annan dag tog vi taxi in till Fort Kochi och gick i Vasco da Gamas fotspår. Mycket portugisiska inslag i stadsmiljön. Mysigt och varmt (35 C). Besökte också "Jew town" med en mängd intressanta antikvitetsaffärer. Kändes lite som att besöka juden i "Fanny och Alexander". Mycket nytt och gammalt att köpa där. Får nog bli en tur dit när man vet var vi vill ha (med oss hem). Fredrik sugen på att köpa en hög oljelampa. Men det blev ingen affär. Besökte också några kryddmarknader. Kochi har spelat en stor roll i försäljningen av kryddor genom åren och fortfarande har de till exempel "peppar exchange" (precis som Stockholmsbörsen, men här handlar man med peppar! Sen lunch på Taj med utsikt över hamnen.

I Kerala serverar inte alla restauranger öl/vin/sprit på grund av olika omständigheter. Så var det nu med Cherai Beach resort. Ingen öl eller vin till maten. Men av ett annat svenskt par vi mötte där första dagen lärde vi oss att om man ringer roomservice levererar de öl till huset. Den kom inlindad i en duk och på kvittot stod det "Special Juice".

Mycket indisk mat har det blivit, både till frukost, lunch och middag! Ibland buffé i restaurangen och ibland roomservice till vår terass mot Backwater.


(Karolina och Alexander kopplar av på båten)

Ett dygn var vi sedan utan i en risbåt i Kerala backwater. En hel båt med två sovrum, kök, en kapten, en mekaniker och en kock och så vi fyra. Detta var ett magiskt dygn. Känslan att sitta längst fram och glida fram längs de kokospalmkantade kanalerna går inte att beskriva. Att passera de små byarna där vardagen passerade.
När vi lagt till vid en liten by på kvällen och det mörknat gled kanoter förbi,upplysta av en liten fotogenlampa. De var ute och fiskade. Vi såg ristransporter i kanoter, vackra fåglar (King Fisher), ankfarmar, många barn som vinkade till oss, kinesiska fiskenät, fiskebåtar, kanoter som transporterade arbetare till en fabrik på andra sidan kanalen och massor av kokospalmer och mycket annat!
Lugnet infann sig hos oss alla och vi satt andaktigt på däck och bara beskådade allt underbart vi passerade. Att ett dygn går sååå snabbt! Ville bara stanna kvar och sitta och titta! Nästa gång blir det fler dagar på Backwater-båten!!!




Kocken lagade mycket god Kerala-mat till oss, lunch, afternoon tea, middag och frukost. Han hade lagat mat till både Richard Bronson och Motorola-chefen när de åkt samma tur.
Innan det var dags att lägga till frågade kocken om vi ville dricka öl till maten. Jo det ville vi ju gärna! De ringde någon kompis som gick och köpte öl och lite chips på en bar, detta överlämnades vid en snabb tilläggning utanför 2 fiskebåtar.

När vi lagt till vid en liten by på kvällen så gick kapten iväg till fiskmarknaden och köpte färsk havsfisk. Jag fick vara med och laga lite indisk mat i det lilla köket ombord på båten och nästa gång vi åker ska han lära mig mer indisk matlagning! Kul!


(våran båt!)

Denna paradisresa ska vi göra om och kan varmt rekommenderas för er som har lust att komma hit!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar