måndag 19 september 2011

Det blommar i slummen!


Kvinnorna i slummen hämtar vatten


Blomdekoration till festen

Här snurrar tiden bara på (går antagligen lika snabbt i Sverige!) och det var återigen måndag och dags för att åka till skolan i slummen.
Fredrik åkte på stor ABB-kundträff i Delhi redan klockan fyra i morse. Därifrån åker han vidare till Chennai imorgon och är sedan tillbaka i Bangalore på onsdag kväll!
Efter att jag lämnat Karolina och Alexander vid bussen får jag ett sms om att Ramesh är sjuk och att det kommer en ersättningschaufför. Det ställer till dagen lite eftersom Karolina och W har sin efterskolan aktivitet - friidrott just på måndagar och jag brukar skicka Ramesh för att hämta dem så de kommer hem lite tidigare. Inte kan jag skicka en ersättningschaufför för att göra det! Så det blir att styra upp kvällen lite, ringa R och fråga om Alexander kan följa med H hem, ringa bussförälder som ska informera Alexander om att han ska följa med H hem och sedan ringa M för att säkra upp om Alexander trots allt ramlar av bussen vid vår hållplats ska han in i bussen igen! Allt detta för att kunna och åka och hämta tjejerna i skolan. Allt detta och hågra samtal till hanns med i bilen in till skolan. Det gick "fort" idag! Bara 50 minuter istället för 1 timma och 15 minuter! Det var en festival vid skolan så chauffören kunde(ville) inte köra in. Så det var bara att ut och promenera. Tur att jag varit här ett år och är ganska invand.

Idag hade vi planerat att göra blommor av silkespapper och sugrör och till detta "vas" av små vattenflaskor täckta av bilder från tidningar. F hade med sig lyxiga, glossiga tidningar som de fick klippa bilder ur. Någon kille valde bara segelbåtar och bilder från Stockholms skärgård, en tjej klippte ur stekpannor och andra husgeråd från ICA, någon kille bara "lättklädda" tjejer och någon tog bara första bästa tidningsbit och klistrade på hela flaskan. Intressant att se deras val. Det är verkligen så kul att få vara i skolan. Jag som varken är lärare eller speciellt konstnärlig trivs utmärkt med dessa lektioner. Känslan att jobba med dessa glada och tacksamma barn är obeskrivlig! Att se dessa "stora" killari åttan med sådan glädje sitta och pyssla och knåpa ihop blommor av sugrör och silkespapper. Och så duktiga de är! Tjejerna som bara lyser av glädje när de kommer upp för trappan. Eller när de frågar vad vi ska göra nästa gång! En kille ville göra armband! Och det ska de få göra senare i höst.
Efter jobbet i skolan bjöd F på god lunch hemma hos sig och vi planerade upp lite kommande lektioner. Lite armband, sömnad och målning är planen. Efter det direkt till skolan, trodde det skulle ta en och en halv timma men tog bara knappa timmen. Så jag hann in en tur till Tuck Shop! Så nu är även Fredrik ekiperade med Desigual, en ganska häftig pike. Till Karolina hittade jag ett långt, snyggt linne. Till mig och Alexander INGET!
Alexander som var hos H fick med familjen A njuta SVENSK wienerkorv, potatismos, svensk senap, ketchup, bostongurka och hamburgerdressing! Vilken måndagsfest han hamnade på!

Några härliga bilder från dagens lektioner:

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar