måndag 23 augusti 2010

Indisk effektivitet och byråkrati!


(Första dagen i " formal uniform", måste lära mig att knyta slips!)

Imorse skulle vi göra "move-in inspection" kl 9.30. Enligt information förra veckan skulle huset då vara städat och klart. Jag hade bestämt med vår maid att hon skulle komma vid 10 för att börja med vår städning! Men när vi kom till huset såg det ut som en byggarbetsplats, papper från målningen på hela golvet, färgfläckar överallt, inget åtgärdat av det vi tidigare påpekat, smutsigt (undrar om tidigare hyresgäster städat på länge). Totalkaos alltså! Svårt att göra en inspektion då! Efter en liten stund dundrade mellan 10-15 städare, målare och elektriker in och har jobbat hela dagen, med att måla, fixa el och städa. "Vår" trädgårdsmästare kom också och klippte bort allt som var vildvuxet och raskt hade vi en ganska stor gräsplätt! Och vid 18 när vi lämnade huset såg det helt OK ut! Men tur att vi bestämt oss för att checka ut från hotellet imorgon. Fortfarande lite småsaker att åtgärdas imorgon. Vi köpte ju lite möbler, kylskåp och tvättmaskin förra helgen för leverans idag. På morgonen när jag såg eländet i huset trodde jag det skulle vara omöjligt att ta emot möblerna. Som jag skrev om igår har sängfirman varit mycket angelägen att få leverera. Först kom sänggavlarna och under eftermiddagen levererades madrasserna. Men gubbarna som ska sätta ihop sängen kommer först imorgon! Soffan och 2 fåtöljer är köpta på ett annat ställe, en fåtölj saknades och ska levereras imorgon. Vårt matbord med 8 stolar är köpta på ett tredje ställe. 4 gubbar kom med leveransen och bar och satte ihop. 3 stolar trasiga och bordet lite skadat. Ungefär som när man handlar på IKEA. Man får åka fram och tillbaka ett antal gånger innan allt blir rätt och helt. Leveranser in på området får bara ske till 18 och med en kvart tillgodo kom kylskåp och tvättmaskin. Montören kommer imorgon. När man får en sådan här leverans i Sverige så kommer en eller max 2 personer, men här kommer minst 4. När soffan leverades fick inte alla plats på lastbilen utan en hängde utanför! En hel del pusselbitar har fallit på plats idag men en hel del för morgondagen också!

När jag skickat iväg Ramesh på lunch ringde Karolina från skolan och hade ont i magen. Bara att kalla tillbaka Ramesh utan lunch som fick köra mig till skolan. (Tipsade honom om att ha lite mat i bilen, till exempel lite bananer!!!) Magontet hade nästan gått över när jag väl kom till skolan. Tror att Karolina lärde sig en läxa att det inte fungerar så bra att åka till skolan utan frukost i magen! Allt var fel i morse, omeletten bränd, fel innehåll, brända rostade bröd osv! Berodde nog på måndagströtthet och att Alexander hade sin " formal uniform" för första gången. Karolina har inte fått sin ännu.

Att få ut sina barn tidigare från skolan var inte en lätt uppgift. Bra på sätt och vis! Inte bara att hämta och säga hej då till läraren. Nej, här behövdes att fröken skrev i dagboken att Karolina behövde gå hem tidigare, efter det fick vi gå till ett kontor med dagboken och få ett papper ifyllt och signerat, gick sedan med detta papper till den administrativa byggnaden för att få ytterligare en signatur. Detta papper skulle sedan lämnas till vakten vid grinden som släppte ut oss! Detta tog ca: 30 minuter! Indisk byråkrati!

1 kommentar: