fredag 13 augusti 2010

NDM-1 - vad ska man tro?

Sitter och funderar på hur jag ska tolka all information om NDM-1. När jag försöker läsa på svenska tidningars hemsidor finns artiklarna inte kvar, trots att det var en stor nyhet igår. Indiska nyhetssändningar bombar ut information, och i en tidning som jag läser skriver de att forskning har grund i 2 europeiska läkemedelsföretag som har antibiotika som fungerar mot denna bakterie. Och enligt tidningen som har källor i regeringen har forskaren som upptäckte enzymet fått pengar från ett av dessa läkemedelsbolag. En annan forskare har fått stöd till en konferens från flera läkemedelsbolag som har intresse i antibiotika. De säger samtidigt att studien inte har någon vetenskaplig grund och att enzymet finns naturligt i djur och männsikor? Information om NDM-1 kommer samtidigt som WHO drar tillbaka hotet av svininfluensan och säger att det inte var någon Pandemi och att WHO står inför en förtroendekris?

Och ingenstans hittar jag hur man ska undvika bakterierna. Tvätta händerna? Hittade iallafall information från Finland som säger att det är främst redan sjuka som drabbas.UD har ännu inte kommit med någon rekommendation. Hittade dock lite information på Socialstyrelsens hemsida. Är detta också skrämselpropaganda? Eller verkligt hot? Vet inte?
Våra nya svenska vänner fick i alla prova på Indisk sjukvård i går kväll. När jag och andra mamman mötte våra barn vid skolbussen hade hennes yngste pojke nässelutslag på flera ställen på kroppen, de åkte till närmaste sjukhus som var stängt. Åkte vidare till det stora välrenomerade sjukhuset där de fick omedelbar hjälp. På väg dit blev allergin värre och det hade spridit sig till nästan hela kroppen. Men killen hade fått medicin och allt var nästan borta när vi träffades för frukost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar