måndag 20 september 2010

Weekend i Mysore

Tidig uppstigning blev det i lördags. Ramesh hämtade oss vid halv sju för att åka till Mysore, vår första riktiga utflykt här i Indien. Ingen trafik och det gick smidigt att köra genom Bangalore, bara 15 minuter till Leela Palace (tar normalt mellan 30 och 50 minuter). Vi la resan helt i Ramesh händer och besökte de saker som han rekommenderade. Efter ca 2 timmar stannade vi vid ett 600 år gammalt tempel i lekssaksstaden. Man måste ta av sig skorna för att gå in i tempel. Alexander och Fredrik gjorde det och gick in, men Karolina ville inte ta av sig skorna då hon tyckte det var blött och läskigt precis där, så vi stannade utanför. Modigt av Alexander! Inte mycket att se i templet, men en staty av baby krishna längst in i templet var det som var det viktigaste i detta templet! Fredrik blev åthutad då han tog kort av den! Längs gatorna i denna leksaksstad sålde de mängder av fina gunghästar målade i vackra färger. Synd bara att inget av barnen är i gunghäståldern!

Vilken vacker väg det var hit! Hade inte riktigt förväntat mig det. Men mängder av kokospalmer , risfält, bananplantage och sockerrörsplantage passerades. Ramesh rättade mig när jag kallade kokospalmerna för palmer. Mam, thats coconuts! Palmer är något väldigt exotiskt och fantastiskt för mig. Minns min affisch från tonårsrummets vägg med palmer och en vacker sandstrand (antagligen Maldiverna). Så jag har njutit förfullt av den otroliga utsikten från bilfönstret!

Nästa stopp var Tipu Sultan´s sommarpalats. Här blev det också lite frukost! Hade packat ner några mackor med stekta ägg och lite juice som vi åtnjöt i bilen! När vi stiger ur bilen säger Alexander: ” titta tvillingarna är här också”. Och mycket riktigt! En av de svenska familjerna som kom samtidigt som oss var också där. Expat-världen är verkligen liten! Sommarpalatset var en härlig byggnad med vackra väggmålningar och utsnidade tak! Det var öppet ut mot den vackra trädgården och man kan verkligen se framför sig hur de en varm sommardag satt där i sina vackra kläder och drack te!

3:e stoppet blev en begravningsplats för Tipu Sultans släktingar. Här fick vi verkligen känna av hur det skulle vara att vara berömd filmstjärna i USA! Alla ville ta kort på oss och barnen! Vi ställde upp på många kort, men till slut kände vi att nu får det vara nog! De lyfte upp Alexander (vi trodde han skulle få panik, men det fick han inte). Nu undrar vi i hur många album/datorer som vi finns med i)? Även här fick man ta av sig skorna för att vandra runt. Men det kändes rent på stenarna så det kändes OK. Tyvärr är försäljare och tiggare lite väl påstridiga utanför turistattraktioner och förföljer en ända till bilen så att man tillslut bara drar igen bildörren framför dem.

Sedan bar det av till ytterligare ett tempel, högt uppe på en kulle, med en fantastisk utsikt över Mysore. Här var det full kommers av offergåvor, korgar med 2 kokosnötter och en mängd blommor såldes för att offras till gudarna. Kokosnötterna slängdes med kraft på en eld! Folk tog verkligen ut sina aggressioner när de kastade dem! Här gick kossor och kalvar blandat med folket och offergåvor.

Nu var det lunchdags, och Fredrik som varit i Mysore förut bad Ramesh köra till Mysore Palace Hotell! Ramesh körde oss till något helt annat ställe än där Fredrik varit förra gången. Detta var ett gammalt palats från 20-talet som gjorts om till hotell och restaurang. Här serverades buffé på helgen! Men vi bestämde oss för att inte gå över ån efter vatten! Och högg glatt in! Gratis för barnen informerade kyparen när jag frågade vad de kostade! Mycket goda varma vegetariska rätter testade vi, de gör mycket goda, varma potatissallader med sting, grönsaksblandningar, friterade aubergine, friterad majs i vitlökssås. Ja, vi blev verkligen mätta! Vi upphör aldrig att förvånas när Alexander som knappt rört en grönsak hemma, glatt berättar för mig, var i formen jag ska ta för att få med så mycket blomkål som möjligt! Det fanns lite lamm och fisk också. Men oftast är det så på bufférna att det vegetariska är det godaste! Dock försökte de sig på en fuling när vi fick notan, de hade debiterat för ETT barn. Att göra det efter att ha sagt att barnen äter gratis accepterar vi dock inte och de backade snabbt och vi slapp. Tror de tänkte sig att tjäna lite extra på oss! Eller så såg de hur mycket barnen åt?

Mätta och belåtna gav vi oss nu iväg mot resans mål, Mysore Palace! Inträdet för turister (utlänningar) var 200 rupies och 20 rupies för Indier, eftersom vi är inskrivna i Indien och Fredrik till och med har en legitimation som visar detta tyckte jag vi skulle testa om vi fick det billigare priset! Och ja, det kunde de ju inte hindra oss till. Även om han blev lite sur när vi bara behövde betala 40 rupies! Lika sur blev vakten när vi skulle gå in i palatset och Fredrik kunde uppvisa sin legitimation! När man gick in genom portarna till palatsområdet ville de att man skulle lämna in sina kameror! Vår stora kamera hade vi lämnat i bilen men 2 mindre slank med in i väskorna! Vi visste att man inte fick fotografera inne i palatset , men ville ju gärna fota utanför. I säkerhetskontrollen in i palatset började en vakt bråka med oss om kameran (Karolinas såg han inte). Först ville han att vi skulle gå tillbaka hela vägen och lämna in (kostade 5 rupies), sedan svängde han och vill att vi skulle ge honom 50 rupies så skulle vi få ta med den in! Men till slut tröttnade Fredrik och sa att han inte tänkte muta honom, när han hörde ordet muta blev han tyst och lät oss gå. Han får ju inte stå där och ta emot mutor! En lärdom nog säkert bra att ha med sig här i Indien! På skyltarna står att fotografering är förbjuden, inget som säger att kameror är förbjudna att ta med in. Många vackra salar med målningar, sniderier, guld tittade vi på! Kan dock tänka mig att bara en liten del av palatset är öppet för allmänheten. Säkert jobbar de på att renovera fler rum!
Utanför palatset kunde man rida på elefant. Karolina och jag bestämde oss för att testa. Alexander fegade ur men har lovat att testa nästa gång! Oj, vad vi skrattade och oj, vad det kittlade under fötterna. Karolina var väldigt glad att ha suttit på en elefant och att ha stått så när den!

Nu kände vi oss trötta efter en tidig morgon och efter att ha sett och upplevt så mycket på en dag. Så nu var det dags att åka till hotellet! Jag hade bokat ett hotell som tidigare varit Maharadja- prinsessornas palats. Lite kul att välja något annorlunda och inte ett standardhotell! Vi hade fått princessrummet med 2 stora sängar. Enkelt inredda rum och ingen TV! Först utbröt panik i familjen när vi trötta kom upp på rummet och ingen TV fanns! Ingen dator var heller med. Men vi fick med barnen ut i trädgården, för att vi ville gärna sitta där och dricka en öl! Som svensk vill man ju vara ute när det är fint väder. Det sitter liksom i generna! Barnen var hungriga! Hur de nu kunde var det? Vi beställde lite pannkakor till dem! Glädjen blev stor när vi såg 7 (eller 9) apor på ett tak en bit därifrån! Och glömt var att det inte fanns någon tv på rummet!

Vi bestämde oss för att åka till Royal Orchids restaurang Tiger Trail för middag! Ramesh fick alltså fortsätta att jobba! God och mysig middag, sittandes under tak ute i mörkret! Vår spaning är att förrätterna är det godaste i den indiska maten! Nu blev det god Chicken Tikka Tandori (smakar kardemumma) och efter det friterad broccoli, blomkål och minimajs med härliga kryddor till förrätt. Starkt, men krispigt och mumsigt! Restaurangen hade inte riktigt sin bästa dag! Gjorde fel med en av våra förrätter och sedan kom Alexanders mat en lång stund efter vår, trots att Karolina och Alexander beställde samma rätt. Servitören försökte efter en stund rädda situation genom att dela Karolinas portion! Nja, ingen dricks här inte!

Sov gott i de lite väl hårda sängarna efter en lång och händelserik dag!

Frukosten serverades ute under tak! Härligt! Men inga apor som underhållning till frukosten (förutom de två vi hade med oss!). De gjorde jättegoda ostomeletter och pannkakor med färskriven kokos. Så vi behövde inte gå hungriga från den frukosten heller!

Nu åkte vi 2 mil utanför Mysore till Brindovan garden, en fantastiskt vacker park med blommor och fontäner. Ligger precis bredvid en stor damm. Det var nog den varmaste dag vi haft sedan vi kom hit! Solen sken från klarblå himmel! På vägen dig passerade vi ännu mer fantastiska kokosnötspalmer, risfält och sockerrörsodlingar! Så vackert!

Efter Brindovan garden kände vi att det var dags att börja hemfärden till Bangalore. Det tog ca: 3,5 timma hem!
Vi år så nöjda med vår weekend i Mysore och det känns som vi sett och upplevt mer än på en vanlig semester!

(Bilder kommer så snart jag tömt de olika kamerorna. Dock blir det ju inte lika vackert på bild som i verkligenheten!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar